Espen Ottosens farlige retorikk

kommentarer

Espen Ottosen skrev et innlegg i Aftenposten forleden. Jeg har lest det mange ganger, men må ærlig innrømme at jeg fortsatt ikke forstår målet med innlegget. Er målet indremedisinsk? Vil han fortelle «menigheten» at han kan sette minoritetene på plass? «Nå har jeg fortalt hvor skapet skal stå, gutta!», eller er målet å provosere? Da kan jeg fortelle at jeg er ikke provosert, men jeg er kraftig irritert. Ikke som muslim, men som en som ser at det minste av alt mitt samfunn i dag trenger er innstilling, ordvalg og retorikk som Ottosen har valgt.
Innlegget er dårlig skrevet og forteller kun om en leder som ikke klarer å se lengre enn fredagen (eller søndag for Ottosen sin del, siden han er kristen). Han klarer ikke å se at dette landet er i kraftig endring, heller ikke det at hans retorikk og måten å snakke på om og med minoritetene kun vil skape splid. Vi trenger i dag ledere som erkjenner at det er flere enn dem som bor i dette landet og veien til en fredelig og konstruktiv sameksistens er å vise nysgjerrighet og respekt overfor hverandre - ikke å fortelle at «barn av veganer (eller muslimer) må finne seg i». Det er en type retorikk som kun skaper motstand.

Jeg er en muslim, men har kristne og ateister i min familie. Jeg jobber hardt for å finne min plass i et samfunn som fortsatt er gjennom-kristnet, men hvor jeg opplever at den brede majoriteten ikke har det som mål å pådytte meg kristendom. Til gjengjeld prøver jeg å bidra til at ikke-kristne skal tilegne seg mest mulig kunnskap om kristendommen og landets kristne kulturarv. Jeg har alltid ønsket, og oppfordret foreldre med ikke-kristen tro, til å la barna sine oppleve kirken ? særlig i forbindelse med jul. Jeg ønsker at ikke-kristne barn skal se hvordan kirken ser ut, hvordan alteret ser ut, hvordan kirkerommet er smykket, hvordan folk oppfører seg i kirken, hvordan prestene leder forsamlingen, hvordan klassekameratene ber osv. Det vil minke avstand og mystifiseringen og økse tillit og forståelse.

Forleden skrev jeg en blogg om det og fikk mye kjeft. Ikke av muslimske, hinduistiske eller jødiske foreldre, men av «arvtagere» av den kristne kulturarven. De vil ha seg frabedt å å bli fortalt at de bør la barna besøke kriken i juletider. Det forstår jeg godt. De har brukt mange ti-år på å løsrive seg fra kirken, religiøsiteten og alt kirkens sterke plass i dette samfunnet har betydd for dem. Fra mitt ståsted er det imidlertid viktig at jeg, og folk med min tro - og gjerne de nye religionene som har kommet til Norge - viser respekt for at dette landet har en 1000-årig kristen historie. Men derfra å bli fortalt, slik Ottosen gjør i sitt innlegg, at «da må de (ikke kristne barn) utsette for kristne julesanger», er totalt bak mål. Det gir gjerne Ottosen større makt blant sine egne, men er svært skade for vår felles samtale og tillit. Dette vil skape irritasjon i de ikke-kristne miljøene og større avstand oss imellom. Slikt ordbruk og innstilling er rett og slett farlig for vårt samfunn.

Ellers ønsker jeg god jul til alle!

Akhtar Chaudhry

20.12.15

 

hits