Kamp mellom liberale og fanatiske krefter i Pakistan

kommentarer

«Pakistanerne utenfor Pakistan er et speilbilde av den pakistanske nasjonen. De henter fortsatt inspirasjon fra Pakistan. Derfor er det viktig å se hvordan landet håndterer ekstremister og rettstasprinsippet. Det at den pakistanske staten har stått løpet ut og hevdet sin rett til å iretteføre en drapsmann og fullføre straffeprosessen er bra for den videre debatten om hvilken vei Pakistan og den pakistanske befolkningen i og utenfor landet skal velge». Dette skrev jeg i en blogg etter at Mumtaz Qadri ble henrettet i Pakistan 29.02. I går viste en del norskpakistanere at de fortsatt henter inspirasjon fra fanatiske hold. Det er meldt at rundt 120 mennesker demonstrerte foran den pakistanske ambassaden i Oslo.

Å demonstrere mot en dødsdom er ikke noe nytt. Heller ikke i Pakistan. Faktisk protesterte halve Pakistan da Pakistans daværende avsatte statsminister, Z. A. Bhutto, ble henrettet 04.04.1979. Forskjell fra den ganen og i dag er at de som protesterer mot Qadris henrettelse kjemper for å bevare enkelte deler av den pakistanske grunnloven, samtidig som de nekter å respektere andre deler av samme grunnlov og lover laget under den. De som protesterte mot Bhuttos henrettelse i 1979 protesterte mot hele styresettet og lover laget under det fordi landet ble den gang styrt av en general og en unntakslov. Blasfemiloven er faktisk etterlevning av samme general som fikk Bhutto henrettet.

Det er ikke uventet, men likevel trist, at enkelte norskpakistanere støtter en drapsdømt for å ha drept en politiker hvis eneste «forbrytelse» var at han tok til ordet for å revurdere en lov som utvilsomt har delt nasjonen og som utvilsomt har blitt misbrukt mot både muslimer og ikke-muslimer i Pakistan. Etter snart 50 år i Norge burde pakistaner forstått hvordan et demokrati fungere og hvilke friheter og rettigheter som ligger i demokratiet. Det er trist å oppleve at folk som nyter godt av ytringsfriheten i Norge, demonstrer for en som tok livet av en pakistaner som brukte sin ytringsfrihet.

Fanatiske krefter i Pakistan har tatt kveletak over Pakistan, men de kaster også lange skygger over pakistanere som bor i utlandet. Derfor er det viktig at liberale krefter sier fra at vi støtter ytringsfriheten og demokratiet - både i Pakistan og utenfor Pakistan. Det pågår en kamp mellom liberale og fanatiske krefter i Pakistan. Vi har ikke råd til at fanatismen vinner frem. 

Akhtar Chaudhry, SV

Oslo 07.03.2016

 

 

hits