Vi er i krig

kommentarer

Denne gangen er det Brussel som er rammet. Over 40 mennesker meldes drept. Langt flere er skadd. Livsviktig samfunnsinfrastruktur slik som flyplass og t-bane er rammet og lammet. Ikke bares Brussel og Belgia, men hele Europa er i høyspenning. Vi er ikke lenger sjokkerte, det var vi da Paris ble rammet for et år siden og i høst. Krigen som lenge har blitt varslet er her. Ingen by, ingen flyplass, ingen T-banestasjon over hele Europa er sikker lenger. Politiet i Norge er i ferd med å bevæpne seg, og det har vi full forståelse for. Nordmenn og Europeere er redde og engstelige.


 

Vi må ikke la oss skremme
Denne redselen må tas på alvor. Terroren må bekjempes, da må staten ta i bruk alle lovlige maktmidler i bruk, men parallelt med dette må vi huske at terroristene må ikke lykkes i å skremme oss. Det å skremme oss er et av hovedmålene til terroristene. Vi må ikke la oss skremmes vekk fra våre gater, flyplasser, T-banestasjoner, museer og parker. Det er vi som eier dem, og det er vi som skal hevede vår rett til å ferdes der når vi vil. Å la oss skremme vil være ensbetydende med å gi fra oss noe av den demokratiske kapitalen: Retten til å ferdes fritt der vi vil når vi vil. Det er demokratiet de som angriper oss vil knekke. Vi må gjøre oss klare for at denne krigen vil vare lenge. Kanskje 20, 30 år til. Vi kan ikke være redde i en hel generasjon.


 

Forebygging er nøkkelen
Terroren må også forebygges. Denne krigen kan vi ikke vinne med skuddsikre vester og automatvåpen, alene. Konfliktens bakgrunn og årsaker må forstås. Dersom også denne gangen er det ekstremister med islamist bakgrunn som står bak angrepene, og det er all grunn til å tro, må vi huske at ikke all propaganda fra ekstremistene vrøvl. Mye de bygger sin motstand og propaganda på er gyldig. Krigen i Afghanistan, okkupasjonen av Irak, stedfortredende krig i Syria, demontering av Libya som stat og samfunn, droneangrep i Pakistan og Jemen, vedvarende okkupasjon av Palestina med påfølgende smerte og ydmykelse av palestinerne er noe av det ekstremistene bygger sin propaganda på. Midlene de har valgt for å søke oppmerksomhet og rettferdighet på er avskyelige og må fordømmes på det sterkeste. Men bakgrunnen og målene må vi sette oss inn i. Det er da vi kan adressere årsakene bak rekrutteringen til ekstreme grupper. I dag trenger vi politiker som er modige, utradisjonelle, fremtidsrettet og er villige til å strekke en hånd til de vi må samarbeide med for å knekke ekstremismen. Minst av alt vi trenger er ledere som Donald Trump som vil starte en ny politisk krig mot Iran, undergrave en felles institusjon som FN og drive valgkamp på å la Israel fortsette med sin undertrykkelse på okkupert jord. Alt dette er finskrevet resept på hvordan ekstremismen kan fortsette og øke.

De som har bragt denne krigen til Europa er ikke redde for å miste liv. De bruker sin egen kropp og sitt eget liv som våpen for å drive denne krigen og å drepe flest mulige uskyldige mennesker. De er ikke redde for kuler som møter dem. Derfor er det avgjørende viktig at vi forstår deres ideologiske og politiske beveggrunn for å erklære krig mot oss. Vi må møte dem på ideologisk og politisk grunn. Det må en overordnet plan til for å demme opp for og gradvis vinne over ekstremismen og terroren. En slik plan må ha som mål å skaffe rettferdighet og frihet til grupper som fungerer som rekrutteringsbank for dagens ekstremister. Vi må søke samarbeidspartnere i land hvor ekstremismen er på fremmarsj og bygge et felles forsvarsverk mot ekstremismen. Bare slik kan vi lykkes.

Akhtar Chaudhry, SV

22.02.16 Oslo

hits