Flagget på halv stang, men det vil smelle igjen!

kommentarer

En klippe norskpakistanere, noen få etniske nordmenn og utenriksministeren viste sin solidaritet med ofrene for terrorangrepet i Pakistan i går foran den pakistanske ambassaden i Oslo i kveld. Minnemarkeringen var enkel, preget av sorg og samhold. Slike markeringer er blitt holdt og vil bli holdt flere steder i Pakistan og utenfor Pakistan i løpet av de kommende dagene. Sosiale medier er smekkfulle av fordømmelse av angrepet som tok livet av over 70 mennesker, de fleste av dem kvinner og barn og kristne. Det smerter å si, men jeg er redd at det vil smelle igjen i Pakistan - og utenfor Pakistan. Flere sivile liv vil gå tapt. Hatet sitter dypt, og den får næring hele tiden. Det dreier seg ikke lenger om personer som bærer hat, men holdninger og meninger som legitimerer dette hatet uten at meningsbærerne vet det selv.


I over 30 år har mektige grupper preket hat mot minoriteter. Det startet med Ahmadiyya-muslimer, men ingen er spart lenger. Sjiamuslimer, whabier, kristne, liberale stemmer - alle er utsatt. Toleransen for annerledes tenkende er som om fordampet. Fanatismen har tatt kveletak på Pakistan. Denne fanatismen gir næring til ekstreme grupper som i ytterste konsekvens er villig til å ta liv. Da pakistanske myndigheter henrettet en straffedømt fanatiker for noen uker siden for å drept en guvernør som tok til ordet for å ende blasfemiloven i Pakistan, fant hundretusener å fordømme myndighetene og forherlige drapsmannen. Også i Oslo demonstrert norskpakistanere mot henrettelsen. Ikke nok med det. Det meldes at imamen som stod i bresjen for støttemarkering til denne drapsmannen har også deltatt i en minnemarkering for drapsmannen i Pakistan. Dette viser hvilke holdninger som finnes i samfunnet og hvor dypt de sitter. Jeg forventer at styret i den angjeldende moské tar affæren.

De pakistanske myndighetene bekjemper faktisk ekstremistene. Hæren er satt imot ekstremistene. Det sies at over 60000 mennesker er blitt drept i denne kampen. Problemet bare at de gjør tilnærmet ingenting for å endre holdningene i de brede samfunnslag. De er både redde inkompetente. Rett under nesen på myndigheten utstedes fatwaer (se bildet med tekst) hvor selvmordsangrep erklæres tillatt i islam.Fatwa utsetdet i Pakistan hvor selvmordsangrepet i Lahore forsvares

Konsekvenser er at nye generasjoner læres opp til å hate de de ikke er enige med. Det finnes ikke et eneste teselskap hvor noen ikke rakkes ned på. Det kan være de andre grenene innen islam, India, USA, jødene, kvinnesaksaktivister, menneskerettighetaktivister, Vesten generelt eller gud vet hva. Det tas ikke udelt avstand fra hat og vold.

Uten at Pakistan erkjenner at hatet har forgiftet brede samfunnslag og at enhver pakistaner har ansvar for at samfunnet tar et lite steg i riktig retning, vil det ikke hjelpe å holde minnemarkeringer etter terrorangrep. Det vil fortsette å smelle. Dessverre.

Akhtar Chaudhry

Oslo, 28.03.16

hits