Når det er godt å ha tatt feil

kommentarer

Etter massedrap på 72 mennesker i et selvmordsangrep i Lahore Pakistan, for en uke tilbake, skrev jeg en blogg hvor jeg prøvde å forklare en del av årsakene til denne type barbariske angrep på sivile i Pakistan. I bloggen brukte jeg et bilde av en fatwa (en religiøs-juridisk betenkning innen islam) utstedt av Jamia Binoria, Karachi, Pakistan. I fatwaen rettferdiggjøres dette og denne type selvmordsangrep. Senere har Jamia Binoria, Karachi, Pakistan dementer denne fatwaen og hevder at dokumentet var forfalsket. La meg si det sånn: Ingenting er mer gledelig at en anerkjent institusjon i Pakistan mener at fatwaen som rettferdiggjør selvmordsangrep ikke er ekte og at de ikke har utstedt denne.

Jeg fikk kopien av fatwaen fra sikre kilder som jeg har grunn til ha full tillit til. At de også har blitt lurt, kan vi ikke utelukke. Jeg er uansett lei meg for å ha brukt et dokument som kan vise seg å være falsk. Når jeg siker kan vise seg å være falsk så er det fordi det er et problem i Pakistan at dersom en uttalelse får kritikk, trekker både personer og institusjoner fra sine egne uttalelser. De skylder da på feiltolkning, forfalskning osv. Det kan være tilfellet denne gangen også. Likevel er det viktig å si at innholdet i min blogg står jeg ved. Denne fatwaen, falsk eller ekte, svekker ikke min analyse av situasjonen.

Det som imidlertid hadde vært fint var at i dementiet tok Jamia Binoria, Karachi, Pakistan klar og tydelig avstand fra selvmordsangrep. Slik jeg leser dementiet kommer ikke det tydelig frem. Det hadde ikke kostet denne svært så kompetente institusjonen å bruke anledningen til å veilede muslimer som blir usikre i denne type spørsmål klar og tydelig. Jeg har derfor sendt samme spørsmål som den opprinnelige fatwaen tok stilling til og bedt Jamia Binoria, Karachi, Pakistan å svare «Hva sier shariaen om selvmordsangrep, og var angrepet i Lahore den 27. mars tillat (i islam)».

Jeg venter i spenning.

Akhtar Chaudhry

Oslo, 03.04.16

hits