Hva sier man i dag?

kommentarer

Hva sier du når en strandpromenade fylt av glade mennesker blir snudd om til en dødsmark i løpet av sekunder? Hva sier man når små barn som spiste is og lekte med sine teddybjørn blir meid ned av en lastebil tusen ganger tyngre enn deres egen vekt? Hva sier man når en nasjonaldag blir snudd om til en nasjonal sørgedag med flere ti-talls mennesker massakrert mens de feiret nettopp sin nasjonaldag med flagget til topps? Hvordan reagerer man når et enkeltmenneske klarer å spre død og panikk i en vakker by som Nice, og sjokkbølge, sinne og sorg gjennom hele Frankrike og det europeiske kontinentet uten å utløse et eneste skudd? 

Var han en gal og frustrert mann etter et havarert ekteskap, eller var han en innbitt terrorist med trosbekjennelse til IS og bødlene i Raqqa? Var han et resultat av hundrevis av års undertrykkelse og kolonisering av Vestmaktene utenfor Europa, eller var han et misfoster som ikke visste hvordan han skulle vise sin lojalitet mot et land som hadde gitt ham husly, trygghet og ro?

Er dette er resultat av en mislykket sosialpolitikk hvor forskjell mellom de som har lite og de som har mye øker kraftig i Frankrike og Europa, eller er dette rett og slett en konsekvens av «altfor mange muslimer» i Europa? Skal dette tolkes som mislykket sikkerhetsberedskap i Frankrike, eller må vi forsone oss med at det ikke finnes noe som heter absolutt trygghet i dag? Er løsningen at «vi vil fortsette kampen mot dem som angriper Frankrike», med flere titalls tusen soldater i franske gater, unntakstilstand med svekkede sivile og politiske rettigheter i hjertet av Europa, eller er løsningen «mer demokrati, mer åpenhet»?

I dag vil jeg vise min sympati med det franske folk som er rammet enda en gang av en ufattelig tragedie. Jeg håper at det franske folk slipper denne type tragedier i fremtiden. Ellers ser jeg frem til å se hvilke svar myndighetene finner på noen av spørsmålene jeg og mange andre sitter igjen med i dag.

Akhtar Chaudhry

Oslo, 15.07.16  

hits