Et mislykket kupp med store etterdønninger

kommentarer

Et mislykket kupp er snart over i Tyrkia. Det vil bli store etterdønninger.

Det er femte gang militæret prøvde seg i Tyrkia siden 1914 da det nye Tyrkia ble grunnlagt, men første gang lyktes de ikke lyktes i å få viljen sin igjennom. Frank Aarebrot mener at informasjonstekonologien var årsaken til at kuppet var mislykket. Jeg vil påstå at det er kun halve sannheten.

Det stemmer visst at den nye informasjonsteknologien bidro til at president Erdogan klarte å mobilisere mot kuppmakerne, men ingen teknologi hadde vært nok dersom 1) Tunge aktører i hæren ikke var enige med presidenten i at demokratiet ikke måtte knebles. 2) Mange nok ikke lot seg mobilisere av sin president og med fare for eget liv ikke konfronterte kuppmakernes nakne og brutale vold. 3) Opposisjonen og den frie pressen ikke ytet motstand mot kuppmakerne. Erdogan skylder dem en takk. I går kunne vært siste dag i hans liv, i alle fall som fritt menneske for en lang, lang tid. Vi bør se en mye mer ydmyk president fremover enn vi har sett så langt. 

Det ser imidlertid ikke ut til at presidenten har tenkt å vise ydmyket og klokskap. Hans ordbruk, kroppsspråk og handlinger så langt tyder på at han vil fortsette med sin harde retorikk og maktbruk mot de som er uenig med han. På samme vis som et kupp ville vært uakseptabelt, er det uakseptabelt at presidenten setter rettsvesenet ut av spill. Å suspendere eller fjerne 2700 dommere er ikke akseptalet i et demokrati som han mener han leder, og som folket forsvarte med egne liv som innsats.

Kuppmakerne skal absolutt stilles til ansvar, men en klok president hadde overlatt det til rettsvesenet. Hans rådgivere bør råde han til å benåde samtlige som stod bak kuppet, etter at rettsvesenet er ferdig med dem. Å følge Nelson Mandelas eksempel hadde bidratt til å samle en splittet nasjon.

Selv om Erdogans regjering, og han selv, overlevde dette kuppet, må han endre kursen betraktelig. Det folket som klarte å trosse tanks og jagerfly, kan rette nesen mot presidentpalasset i neste omgang. De vet nå at de kan trosse makten. Det er en grense for hvor mye folk skal tåle. Erdogans Tyrkia har gått i en gal retning i mange år.

Et vellykket militærkupp i Tyrkia kunne fått konsekvenser langt utenfor Tyrkia. Pakistanske og tyrkiske generaler har i over 70 år hentet inspirasjon hos hverandre. Det er blitt gjennomført kupp (eller kupplignende tilstander) i begge land nesten parallelt. 1960, 1971, 1980 og 1997 i Tyrkia. 1958, 1969, 1977 og 1999 i Pakistan.  Det har alltid vært tette bånd mellom generalene i begge land, særlig de som har gjennomført kupp. Den siste som gjennomførte kupp i Pakistan og styrte i 11 år, hadde sin høyere militærutdannelse nettopp fra Tyrkia og kan tyrkisk flytende. Et vellykket kupp i Tyrkia i går kunne gitt inspirasjon til pakistanske generaler til å gjøre noe lignende hjemme.

I Pakistan pågår det en intens debatt om dagen hvorvidt generalene forbereder et kupp i landet. Det er hengt opp store plakater i Pakistans storbyer hvor hærsjefen oppfordres til å overta makta. På samme vis som et vellykket kupp i Tyrkia hadde gitt en inspirasjon til pakistansk generaler til å gjennomføre et kupp i Pakistan, vil et mislykket kupp gi dem noe å tenke over.

Det siste både det pakistanske og det tyrkiske folk id ag trenger er udemokratiske regimer, om de kommer med eller uten uniform.

Akhtar Chaudhry

Oslo, 16.07.16

 

hits