hits

Søstrene som har reist til Syria

«To søstre» er beretningen om to unge jenter av somalisk herkomst fra Bærum i Akershus som syttende oktober 2013 tok et fly fra Oslo til Istanbul. Målet var Syria og IS? islamske stat. Det å leve i den såkalte islamske som pisket, hugget hender og føtter, korsfestet, skar strupene krigsfangene og brant dem levende sjarmerte. Tilbake satt en far og en mor fortvilet og frustrert. De opplevde et svik fra døtrene. I Syria ble jentene mottatt av fremmedkrigere fra Norge som alt fantes i Syria. I dag lever de fortsatt i Syria gift med krigere fra Vesten og oppdrar barn som skal forsvare og beskytte den islamske staten når de blir voksne.


 

«To søstre» er beretningen om farens innbitte kamp for å få jentene hjem, med livet som innsats. I følge historien forfatteren, Åsne Seierstad, forteller var faren noen få åndedrag fra å bli halshugget mens han prøvde å redde sine døtre. Det lyktes han ikke i. Du kan ikke redde noen som ikke vil bli reddet.

«To søstre» er beretningen av forhold, omstendigheter og miljøer som fikk jentene til å fatte beslutningen om å forlate det trygge Norge for en krigsherjet Syria. Her møter du en koranlærer som operer under flere navn og Islam Net som inviterer stadig ekstreme predikanter som har en ytterliggående tolkning av islam og Koranen. Her møter du menn og kvinner bak Profetens Ummah som er gifter og skiller seg på løpende bånd, skal ha rekruttert unge menn og kvinner til Syria.

Boka bringer oss litt nærmere i vår forståelse av hvorfor unge menn og kvinner født og/eller oppvokst i Vesten slutter seg til ekstreme varianter av islam og sågar reiser til Syria og Irak for å sloss for en stat som praktiserer denne type islam.

Jeg har notert at boken også beretter om hvordan norske moskemiljøer fortsatt er på defensiv og ikke forstår sin rolle i det norske samfunnet. Koranlæreren som kan ha hatt en stor påvirkning på jentene og kan ha formet dem til det de er blitt, sies å ha forbindelser med Tawfiq-moskeen i Oslo. Dette tar ikke moskeen på alvor. Det eneste svaret forfatteren fikk: Vi har aldri hørt om noen Koranlærer som heter M? Så lenge vi har unge menn og kvinner som lar seg rekruttere til ekstreme ideologier, må vi ta dette på alvor. Her må det gjøres alt for å undersøke om det finnes folk i moskeene som har holdninger vi ikke ønsker i Norge. Her må moskeene bare ta ansvar.

Akhtar Chaudhry

Oslo 30.10.2016

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar