hits

En selvforskyldt og varslet krise

Statsminister Erna Solberg ventes å varsle at hele hennes regjering vil gå av dersom mistillitsforslaget Rødt har fremsatt mot justisminister Sylvi Listhaug vedtatt i Stortinget. Dette må være et mareritt for Solberg som siden oktober 2013 har hatt kun et prosjekt fore: Holde hennes mindretallsregjering i livet! Det har hun lyktes med så langt. Samtidig har hun hatt en minister som har vært mer lojal mot seg selv og sitt eget parti, enn mot regjeringen og regjeringssjefen.

Statsråd Listhaug har helt bevisst og bestemt holdt seg på yttersiden av regjeringen og bevisst holdt en retorikk som har provosert mange, også innad i Regjeringen og store deler av Høyre, Venstre og Krf hvor Regjeringens parlamentariske og politiske grunnlag ligger. Hun har hele tiden visst hvilke følelser hennes retorikk og væremåte, måtte vekke, og har vekket i KrF og Venstre, men særlig blant opposisjonen. Hun har tatt en kalkulert risiko for motreaksjoner fra disse kanter. Nå kommer konsekvensene. Forventet og bestilt.

Bilde: Terje Pedersen (NTB/Scanpix/Nettavisen)

Solberg er en dyktig politiker. Hun har også visst hva hennes statsråd gjennom mange år har stelt i stand. Solberg har enten ikke villet, eller ikke kunnet, korrigere sin statsråd effektivt nok. Solbergs metode hele veien har vært «jeg hadde ikke ordlagt meg slikt». I dette har det ligget en avstandstagen fra Listhaugs utspill og retorikk, men samtidig latt det rulle og gå. Hun har kommet langt med denne taktikken, men en gang måtte det gå galt. Det skjer nå. Det Solberg og henne regjering går i gjennom nå er derfor selvforskyldt. Også politikken har sine naturlover. De gjør seg gjeldende nå.

Akhtar Chaudhry
Nestleder Hordaland SV

Stord, 18.03.18

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar